Odlazak na ljetovanje je mnogima razdoblje godine koje mami najveći osmijeh na lice. Bilo da je planiran odlazak u vlastiti ili iznajmljeni smještaj, sa šatorom na plažu ili pak na couch-surfing, odmor na moru i u prirodi rijetko što može zamijeniti. Ipak, postoje oni koji nemaju osmijeh na licu kada dođe vrijeme praznika – jer si to jednostavno ne mogu priuštiti.

Podaci od Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), nevladine i dobrovoljne organizacije koja ima za cilj povisiti kvalitetu života djece i mladih, govore da čak 50% djece u Sloveniji ne ide na ljetovanje ili zimovanje zbog nižeg socio-ekonomskog statusa obitelji.

Iz tog razloga ZPMS provodi programe besplatnog ljetovanja i zimovanja za djecu lošijeg imovinskog statusa u 15 dječjih odmarališta, u Hrvatskoj i Sloveniji. U odmaralištima na moru i u planinama provode se sportski, edukativni, glazbeni i kulturološki programi za djecu, a često se sklapaju i dugoročna prijateljstva. ZPMS provodi programe ljetovanja i zimovanja i za djecu koje su proživjela smrt bliske osobe ili u obitelji imaju terminalno bolesnu osobu, kao oblik potpore.

Gdje mi ulazimo u priču?

Upravo nas je ta lijepa priča i inspirirala da zajedno s klijentom JYSK djeci koja odsjedaju u odmaralištima omogućimo što ugodniji smještaj. Mnoga dječja odmarališta pod okriljem ZPMS-a izgrađena su u vrijeme bivše države i od tada se malo investiralo, posebice malo u asortiman spavanja. Kroz projekt JYSK zgodba za lahko noč donirano je 100 madraca, obnovljeno je 10 kućica u dva dječja odmarališta u Sloveniji – Dom Miloša Zidanška na Pohorju i Tabor mladih Mojca u Dolenjskim toplicama.

Društveno odgovorni projekt zamišljen je kao dugogodišnji i svake godine će se odabrati druga destinacija kojoj će se donirati potreban asortiman za spavanje s ciljem osiguravanja kvalitetnog sna djeci, kojoj je to iznimno bitno za razvoj.

Iduća destinacija: wait and see J