Abeceda komunikacije kontinuirano surađuje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u kampanji “Neću rak” koja objedinjava Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Budući da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela karcinoma te se gotovo svaki slučaj raka te vrste može spriječiti dostupnim metodama prevencije, u ovogodišnjoj smo kampanji uz objave na društvenim mrežama kreirali i video “Sedam najvažnijih činjenica koje svi trebaju znati o raku vrata maternice” s više informacija koje su nam otkrili relevantni stručnjaci i liječnici s dugogodišnjom praksom.

Znate li da se u posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježi 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje, uz oko 120 povezanih smrtnih slučajeva? S druge strane, statistika je zabrinjavajuća – rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki se dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan jedna žena od njega premine. 

Rak vrata maternice javlja se u malo mlađoj populaciji, a najviše žena od njega obolijeva u dobi između 35. i 55. godine života. Stoga je važno približiti se ženama i na društvenim mrežama i podsjetiti ih da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem u vrlo ranoj fazi (Papa-testom).

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, nego može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod pripadnika oba spola.

Iako sprečava više od 80 posto perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa-test i testiranje na HPV).

Ove je godine HZJZ izradio “Kalkulator rizika” kojim se može saznati procjena rizika od raka vrata maternice. Informacije i izračuni u ovoj aplikaciji omogućavaju grubu procjenu rizika u svrhu pružanja orijentacijske preporuke za zaštitu od raka vrata maternice na temelju znanstvenih i stručnih smjernica i preporuka. Ovaj kalkulator rizika predviđen je za upotrebu isključivo u informativne i edukativne svrhe i nije zamjena za pružanje liječničkih savjeta ili profesionalnih zdravstvenih usluga. Procjena rizika dobivena njegovim korištenjem ne može zamijeniti liječnički pregled niti je namijenjena dijagnosticiranju raka. No, uvijek možete imati koristi doznajući što više o rizicima za određenu bolest i preporukama za zaštitu zdravlja. Svoju procjenu rizika možete napraviti na:

Ponosni smo što sudjelujemo u ovoj za žene važnoj kampanji, kojom uz primjenu metoda prevencije svatko može reći: 

Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!