U siječnju 2023. na snagu je stupila Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), kojom se od poduzeća zahtijeva izvještavanje o njihovim utjecajima na okoliš i društvo te o financijskim rizicima i prilikama na koje utječu ekološka i društvena pitanja. Time je ujedno proširen i broj obveznika i sadržaj objava, unificirani su Europski standardi izvještavanja o održivosti (ESRS), uvedena je obveza revizije, standardnih provjera i digitalizacija izvještaja. Obveznici su izvješća prema ESRS-u za 2024. poduzetnici koji već izvještavaju prema NFRD-u. Proširenim oblikom izvještavanja do 2029. bit će obuhvaćen velik broj poduzeća, uključujući male i srednje poduzetnike te tvrtke u javnom vlasništvu. Neki poslovni subjekti koji nisu s područja Europske unije također će morati izvještavati ako ostvare više od 150 milijuna eura na njezinu tržištu.

Početak primjene ESG-a je nužan jer su jasno definirani zahtjevi koji ističu važnost razumijevanja utjecaja poduzeća na ljude i okoliš.

Koje su obaveze kompanija prema Direktivi EU prilikom izvještavanja o korporativnoj održivosti?

Prema Direktivi Europske unije o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSRD), koja je stupila na snagu 5. siječnja 2023., tvrtke s više od 500 zaposlenika izlistane na burzi obvezne su objaviti detaljna izvješća o održivosti i povezanim strateškim implikacijama.

➔ Predaja ESG izvještaja postala je obveza svih tvrtki s više od 500 zaposlenika koje kotiraju na burzi, što znači da će 2025. godine morati predati izvještaj za 2024.
➔ Izvještaj mora obuhvatiti područja okoliša, društva i upravljanja.
➔ Izvještaj mora pružati jasne informacije o aktivnostima i politikama tvrtke u tim područjima.

Better company – ESG Meetup

Predstavljamo vam Better Company – ESG meetup, mjesto na kojem ćete saznati sve što trebate znati o svojim obavezama u ESG segmentu, odnosno o upravljanju utjecajima, rizicima i prilikama.  Na ESG Meetup susretima pružamo stručnu podršku u shvaćanju regulatornih zahtjeva za izvještavanje o održivosti, pomažemo implementirati ESG načela u vaše poslovanje te pronalazimo optimalne komunikacijske prakse kojima ćemo vaše ključne dionike i širu javnost kvalitetno informirati o postignućima.

Zašto se prijaviti?

➔ Nudimo sve informacije, resurse i primjere potrebne za izradu i razvoj ESG strategije.

➔ Pružamo podršku u implementaciji ESG strategija.

➔ Izrađujemo komunikacijske planove i pružamo podršku u njihovoj primjeni kako bismo omogućili da ključne poruke o vašim uloženim naporima stignu do ciljanih publika.

➔ Mjerimo utjecaj ESG strategija na reputaciju brenda.

Bez obzira na to jeste li velika korporacija ili manje poduzeće, Better company vaš je partner u stvaranju pozitivnog okolišnog, društvenog i upravljačkog utjecaja.

Prijavite se na Better Company ESG Meetup

Postavite nam pitanje ili se prijavite na Better company ESG Meetup.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Želim se prijaviti na Better company ESG Meetup